YOGA FILOSOFIE & DE WETENSCHAP DER ZELF-REALISATIE

6 lezingen over yoga als holistische leefwijzen

KLIK OP DEZE LINK OM JE AAN TE MELDEN

Laat je meenemen in de boeiende wijsheden die Celine graag deelt met jullie over de essentie van yoga, zelf-realisatie, levensvisie en nog veel meer. Het zal je verder terug brengen naar je kern en handvaten geven om dichterbij jezelf te komen. Celine is een natuurtalent als spreekster en kan haar kennis op een boeiende wijze over brengen. De informatie die ze gaat delen, zal je inzichten geven op vele vlakken in het dagelijkse leven, de visie op het leven veranderen, maar ook diepgang geven als yogi op de mat.

Iedereen kan deelnemen aan deze lezingen er is geen voorkennis of ervaring nodig. Ook als je nog nooit yoga beoefend hebt, maar wel geïnteresseerd bent in levenswijsheden, zijn deze lezingen ook een hele mooie investering in jezelf.

In onze Westerse samenleving wordt de beoefening van Yoga gezien als een manier om sterk, gezond en lenig te worden. Echter, wat wij niet weten is dat Yoga een holistische wetenschap voor zelf-realisatie is die zoveel meer behelst dan asana’s op de Yoga mat. Yoga omvat een rijke cultuur, historie, lifestyle en bovenal een diepe levensfilosofie, die ons kan helpen in harmonie te leven met onze diepste zelf als, deel van het grote geheel.

In ‘De Yoga Filosofie & de wetenschap der zelf-realisatie’ zullen we samen een duik wagen in de rijke, oneindige kennis die de Yoga filosofie te bieden heeft. Onderwerpen, die ons dichter naar de kern van ons bestaan leiden en tevens helpen de werkelijkheid waarin we leven beter te begrijpen, zullen uiteengezet en besproken worden aan de hand van de eeuwenoude, authentieke geschriften uit India. In zes modules reizen we door ons lichaam, onze geest, ego, materie, de ziel en levenswijsheden, op zoek naar het pad dat Yoga voor ons heeft uitgestippeld om een betekenisvol, gelukkig en gebalanceerd leven te leiden in harmonie met onze diepste zelf en het geheel waar we deel van uitmaken.

Gedurende zes weken zullen we elke donderdag inzoomen op een nieuw aspect uit de Yoga filosofie om zo onze kennis uit te diepen, zodat we een eerlijk beeld krijgen van Yoga als holistische wetenschap en levenswijze.

PROGRAMMA

Lezing 1 – Donderdag 1 oktober

Beginselen der Yoga: in deze module ontdekken we kanten van Yoga die vaak verborgen blijven in onze Westerse wereld. In deze eerste les introduceren we Yoga als holistische wetenschap en levenswijze. Ook duiken we in fundamentele vraagstukken, die Yoga behelst: ‘waarom zijn we in deze staat van zijn?’, ‘wie ben ik in mijn diepste kern?’, ‘materie vs. spirit’, ‘de aard van onze realiteit’ etc.

Lezing 2- Donderdag 8 oktober

Draad van Ariadne: in de tweede lezing zoomen we in op de zes filosofische systemen uit de Vedische cultuur, waarvan Yoga er één is. Welke plek neemt Yoga in in het grote geheel? In deze les zullen we beter gaan begrijpen hoe men tot juiste kennis komt, hoe filosofische conclusies over kwesties in het leven zijn opgebouwd en wat deze wijsheid behelst. Aan de hand van een chronologische reis door de tijd zullen we onze kennis over deze filosofische onderwerpen, zoals karma, de ziel, de leer van de buddha en de Vedas, vergroten.

Lezing 3 – Donderdag 15 oktober

Morele vraagstukken: nu onze achtergrondkennis van Yoga en zijn plek in het grotere geheel toereikend is, kunnen we dieper in gaan op het proces dat Yoga zelf omvat. Yoga leert ons dat we systematisch ons leven moeten ‘detoxen’ om uiteindelijk tot zelfrealisatie te komen. De eerste stap in dat proces van opschoning, is gericht op hoe we communiceren en samenwerken met onze omgeving en tevens met onszelf. Deze principes, de ‘Yama’s’ en ‘Niyama’s’, worden ook wel de 10 geloften van Yoga genoemd.

Lezing 4 – Donderdag 22 oktober

Yoga Sutras I: de Yoga Sutras van sage Patanjali zijn de oudste geschriften die de leer van Yoga uiteenzetten. In maar liefst 196 verzen (ook wel Sutras genoemd) deelt Patanjali zijn wijsheid. Hij beantwoordt aan de hand van zijn Yoga-leer onder andere de volgende vragen: wie ben ik in mijn diepste essentie? Waarom ben ik in deze staat van zijn? Waarom ervaar ik leed? Wat is het doel in ons leven? Wat is het pad naar dat doel? Wat is er voorbij dat doel? In het kort, geeft hij ons de hele wetenschap der zelfrealisatie met een fantastische diepte.

Lezing 5 – Donderdag 29 oktober

Yoga Sutras II: sinds Patanjali zoveel kennis met ons deelt via de Yoga Sutras, zullen we twee lezingen besteden aan het begrijpen van zijn leer. Tevens zullen we kijken hoe we deze kennis kunnen toepassen in ons dagelijks leven middels praktijkvoorbeelden, het delen van ervaringen en handvaten om zelf de eerste stappen te zetten op het pad.

Lezing 6 – Donderdag 5 november

Druppel en de oceaan: in deze afsluitende lezing gaan we op zoek naar onze plaats in het grote geheel. Hoe maken wij deel uit van de realiteit om ons heen? Als we vooruitgang maken op ons pad middels de wijsheden die de Yoga Sutras ons hebben meegegeven, wat gaan we vervolgens bereiken? Wat is ons einddoel? In deze lezing zullen we in relatie tot deze vragen de ‘kosha’s’ (de lagen om onze diepste Zelf), de verschillende Yogische paden (Kundalini Yoga, Karma Yoga, Jnana Yoga, Astanga Yoga en Bhakti Yoga) en hoe wijzelf en deze Yogische paden samenhangen met het grote geheel, de Absolute Waarheid, exploreren.

CELINE WETZELS

‘The meaning of life, is a life of meaning’, zou je mijn lijfspreuk kunnen noemen. In elke interactie, handeling en studie ben ik op zoek naar diepgang die de ons dichter bij de kern van ons bestaan brengt. Levensvragen als ‘wat is het doel in ons leven?’, ‘waarom zijn we in deze staat van zijn?’ en ‘wat is het pad naar dat desbetreffende doel?’, bleven me immer intrigeren tijdens mijn carrière als moderne danser. De zoektocht naar antwoorden vond zijn culminatie in het bestuderen van de authentieke Vedische geschriften in India, waar de wetenschap van zelf-realisatie op een magnifieke wijze uiteen wordt gezet middels het pad van Yoga. De 5000-jaar oude literaire werken, rechtstreeks vertaald uit het Sanskriet, onthulden hun prachtige tijdloze en oneindige kennis, verhalen en levenswijsheden met een enorme grootsheid, diepte en een glanzend randje van mysterie. Voorbeelden van deze boeken zijn de ‘Isophanishads’, de ‘Srimad Bhagavatam’, de ‘Bhagavad Gita’, de ‘Nectar of Instruction’, de ‘Yoga Sutra’s’ etc. Toen ik terug keerde na mijn studietijd in India, was er vurige passie, frisse energie en enthousiasme aanwezig om een deel van deze kennis door te kunnen geven hier in het Westen. Ik voel me zeer bevoorrecht om lezingen hierover te komen geven bij Lively Yoga en deze prachtige, rijke filosofie over te mogen brengen.

 

Deze reeks cursus gerelateerde lezingen zijn een investering in jezelf en kan als een mooi proces bijdragen in je zelf ontwikkeling. Het is ook een mooie aanvulling voor (aanstaande) yoga docenten die zich willen laten onderdompelen in de filosofie van yoga.

 

DAG & DATUMS

  • Donderdag 1 oktober 2020, 19:00 – 21:00 uur
  • Donderdag 8 oktober 2020, 19:00 – 21:00 uur
  • Donderdag 15 oktober 2020, 19:00 – 21:00 uur
  • Donderdag 22 oktober 2020, 19:00 – 21:00 uur
  • Donderdag 29 oktober 2020, 19:00 – 21:00 uur
  • Donderdag 5 november 2020, 19:00 – 21:00 uur

 

TARIEF

€ 175,00

 

Graag meebrengen/ aanwezig in de studio

  • Schrijfgerei
  • De lezingen worden gehouden in een yoga studio. Wij willen vriendelijk vragen om bij binnenkomst je schoenen uit te doen en in de desbetreffende schoenenkast te plaatsen. Wij adviseren om een paar dikke sokken mee te brengen.
  • Er is voor ieder een bolster (yoga kussen) als zitkussen aanwezig. Er wordt rekening gehouden met de 1,5 meter afstand regeling. ( Heb je rug- of andere klachten? Dan ontvangen wij graag een aparte aanvraag via email voor een reservering voor een stoel. Deze zullen wij op de achterste rij plaatsen)

Aanmelden

Klik op deze link om je aan te melden.

De lezingen zijn niet los te boeken. Dit met reden omdat elke week een opvolging is op de voorgaande week.

 

Locatie

Lively Yoga

Louis Loyensstraat 5

6221 AK Maastricht

043 – 311 85 08

www.info@livelyyoga.com

www.livelyyoga.com